Sint-Theresia 
't Hoge Kortrijk
  • Algemeen
  • Stuurgroep
  • Liturgie - verkondiging
  • Vormselcatechese
  • Foto's
    • Foto's 2012
    • Foto's 2013
    • Foto's 2014
  • Contact
  • Algemeen
  • Stuurgroep
  • Liturgie - verkondiging
  • Vormselcatechese
  • Foto's
    • Foto's 2012
    • Foto's 2013
    • Foto's 2014
  • Contact
Sint-Theresia 
't Hoge Kortrijk

Liturgie tussen bijbel en maatschappij

samen zingen, gemeenschap en leven vieren met oog en oor voor traditie en maatschappij...

Liturgie: de gemeenschap voorop...

In de gemeenschap van 't Hoge wordt levensnabije liturgie hoog in het vaandel gedragen. Samenzang en verbondenheid maken hier inherent deel van uit. De liturgie wordt telkens voorbereid door iemand van de werkgroep liturgie. Hij of zij waakt erover dat de lijn die in de liturgie aanwezig is, duidelijk voelbaar is door de keuze van teksten en liederen. De voorganger wordt in de viering bijgestaan door de lector, die in team samen voorgaan.
Wie zin heeft om mee te werken aan de liturgie of graag lector wil zijn, kan contact opnemen met de verantwoordelijke voor de liturgie: Bart Cosaert.

Preek eerste adventszondag
29 november 2015

Beste medegelovigen,

om het verhaal van deze zondag goed te kunnen verstaan, moeten we eigenlijk het stuk ervoor ook lezen, want wat vandaag klinkt, is niet te verstaan zonder het voorgaande. Het stuk tirade dat we zopas gehoord hebben, is ingebed in Jezus’ afgeven op de tempel en het inhoudsloze geloof. Jezus bevind zich in de tempel en roep uit dat er geen ene steen op de ander meer zal staan als hij klaar is met hen, de joden. De tempel is voor de joden in Jezus’ tijd hét symbool bij uitstek van hun geloof en alles waar ze voor staan, hun heilige plaats. Ze spreken met evenveel bewondering en trots over hun symboolplek, zoals vandaag de moslims over hun Grote Moskee, de Antwerpenaars over hun O.L.V.-kathedraal en de Kortrijksupporters over hun Guldensporenstadium.  Maar Jezus geniet niet van die heilige plek. Die symboolplek wil Jezus weg, niet omdat hij een beeldenstormer alla Al’Qaida of IS is, maar wel omdat hij niet langer mee kan stappen in een geloof dat inhoudsloos en zonder daden is. Voor Jezus is dit dé kans bij uitstek om over het einde der tijden te spreken. De tekenen er van zijn legio: oorlogen en revoluties. Gevangenschap en verraad. Haat en dood. Angst en terreur. Hevige aardbevingen, hongersnood en pest, schrikwekkende dingen en aan de hemel geweldige tekenen.

Het zijn mythische omschrijvingen van gevoelens die de afgelopen weken keihard in de verf gezet werden. Haat, onrecht, angst, terreur, … gevoelens die opklinken nu het dreigingsniveau in Brussel nog steeds op niveau 3 staat en niemand goed weet welke houding aan te meten tegenover radicalisering en bij uitbreiding misschien tegenover alles wat met de islam te maken heeft. Misschien moeten we de triomfantelijke beelden die gepaard gaan met dit Lucasevangelie over de eindtijd maar overlaten aan kunstenaars en musici. Dat zij daar maar iets van maken. Als het voor u goed is, dan verschuif ik liever de focus van de zin ‘sta dan fier op, want weet uw verlossing is nabij’ naar de laatste gedachte uit het evangelie van deze zondag: ‘wees waakzaam’.

‘Waakzaam zijn’ is de aloude gedachte die in de advent leeft. Het draait niet alleen maar om warmte en gezelligheid, opkomende kerstsfeer en feesten van licht. Advent gaat verder – het is een periode van waakzaamheid die ons oproept om oog te hebben voor de miserie om ons heen enerzijds, maar zeker ook de bakens van licht anderzijds. 

Dat we te kampen hebben met een zware vluchtelingencrisis is een feit. Het vraagt om antwoorden op moeilijke vragen en vooral veel daadkracht. En soms gewoon durven toegeven dat wij als gewone mensen niet veel kunnen doen. Maar wat we wel kunnen doen is durven uitspreken dat muren en prikkeldraad optrekken om zo fort Europa te beschermen misschien niet het meest christelijke antwoord is. En ook durven waakzaam zijn voor de hoop: dat vele plekken hun deuren open zetten – aan de angst voorbij. Was het niet hoopvol om te horen dat vrijdagnacht geen enkele vluchteling op straat hoefde te slapen?

Dat armoede nog steeds niet uitgeroeid is in ons Vlaamse land-van-melk-en-honing kan eveneens wraakroepend zijn. Hoe kan het dat overheidsinstanties bakken geld kunnen steken in Uplaces en nieuwe voetbalstadia of legermachten op de been brengen om Glühweindrinkers een veilige kerstmarkt te geven, terwijl zoveel mensen niet eens van kerst kunnen dromen? Ook hier kunnen we soms denken dat wij het grote verschil niet gaan maken, maar vele beetje maken één grote, klinkt soms wel eens. Als we samen durven een vuist ballen tegen armoede en in deze adventsperiode de acties van Welzijnszorg met woorden én daden én financiële draagkracht durven bijstaan, dan kan er – toch zeker voor enkelen en misschien voor velen – weer een verschil gemaakt worden.

Of het nu gaat om het leed van vluchtelingen – weg van huis en haard – of dichtbij om de toekomst van arme gezinnen in onze stad. Of het nu gaat om het zorgen voor de mensheid of de aandacht voor het voortbestaan van Moeder-Aarde in dit weekend van klimaatmarsen over de hele aardbol. Het maakt niet uit om welk leed het gaat dat ons na aan het hart ligt, maar wel om de waakzaamheid die ons christenen deze weken kan tekenen. Het evangelie van vandaag – en bij uitbreiding ons hele Bijbelse geloof – daagt ons uit om waakzaam te blijven voor elke plek en elke gebeurtenis waar leven gefnuikt wordt, maar ook voor elke daad die gesteld wordt om wat krom is weer recht te maken.

In deze periode van angst en terreurdreiging en legermachten-op-straat en doemdenken en harde oorlogstaal kan de advent een tegenstem bieden om niet in de val van negativiteit te trappen, maar met z’n allen mee op zoek te gaan naar sprankels van hoop. Om zo te zien dat het goed kan zijn, als we maar durven geloven in de droom van een betere wereld. En weten dat we die waar kunnen maken…

Verkondiging

In de woordverkondiging na het evangelie probeert de voorganger de lezingen op het leven en de actualiteit te leggen. De verkondiging wordt zowel in de parochie van Sint-Theresia als van Sint-Rochus uitgesproken en is na te lezen in het preekarchief op de website van de Sint-Rochusparochie. 
Hieronder vind u een greep uit de preken die de laatste tijd uitgesproken werden op 't Hoge door voorganger Pieter Delanoy.

Eerdere preken uit de voorbije cyclus

et_maintenant_-_nous_sommes_charlie.docx
File Size: 16 kb
File Type: docx
Download File

en_het_geschiedde_in_die_dagen_-_kerstnacht.docx
File Size: 16 kb
File Type: docx
Download File

de_heiligen_van_toen_en_de_heiligen_van_nu.docx
File Size: 19 kb
File Type: docx
Download File

preek_we_sluiten_de_kerken.docx
File Size: 16 kb
File Type: docx
Download File

mt._11_25_-_30_versie_t_hoge.doc
File Size: 27 kb
File Type: doc
Download File

god_zegene_en_beware_je.docx
File Size: 15 kb
File Type: docx
Download File

wie_bewaakt_de_bewakers_matteus_25_14-30.docx
File Size: 19 kb
File Type: docx
Download File

heb_je_naaste_lief_zoals_jezelf.docx
File Size: 15 kb
File Type: docx
Download File

oh_captain_my_captain.docx
File Size: 16 kb
File Type: docx
Download File

Powered by Create your own unique website with customizable templates.